tisdag 16 mars 2010

COPE!

Jag och Peter har börjat på en utbildning som heter COPE. Det är ett strukturerat föräldrautbildningsprogram som riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år. Syftet är att ge föräldrar verktyg att förstå och hantera sitt barns beteende och stärka dem i föräldraskapet. Ett viktigt syfte är också att förbättra samspelet i familjen.
Det kan exempelvis röra sig om hur man uppmuntrar och berömmer sitt barn på ett medvetet sätt för att bryta negativa cirklar och för att påverka barnet att bete sig mer följsamt.
Vi får också arbeta med hur man kan fördela uppmärksamheten mellan syskon, hur man kan bortse från vissa mindre förseelser genom att hålla inne med negativa reaktioner, hur man kan förebygga och planera för att hantera problemsituationer och hur man kan ingripa effektivt när barnet gått för långt.

Vi träffas på en skola inne i Höör 1 kväll/veckan under 2h och det bästa är att barnen blir passade på stället där de kan leka, rita, spela spel, osv.
Först fikar vi från ett bord som är härligt uppdukat med allt från bröd, gott pålägg, kex, ostar, vindruvor, meloner, kaffe, kakor m.m.
Vi är en ganska lagom liten grupp bestående av ca. 8 familjer. Först går kursledaren igenom kvällens schema/mål, sedan sitter vi i smågrupper och diskuterar hurvida vi lyckats med tex. en hemuppgift där vi använt oss av olika strategier hemma. Sedan tittar vi på videoinspelade scener där vi får se föräldrar som begår olika fel i sitt bemötande av ett barn.
Utifrån dessa scener diskuterar vi oss fram till lämpligare förhållningssätt.

Det har blivit en del aha-upplevelser :) Vi (mest jag) är väldigt duktig på att tjata vilket ger mer negativ förstärkning. För att inte tala om vid matbordet men det hoppas vi blir ändring på när vi är 'färdigutbildade' ;)

Inga kommentarer: